Europaplein

Location: Heemskerk

Client: Dreef Beheer B.V.

Renderings: EUPdesign

Phase: Final design

​Europaplein shopping centre is literally on the border of Heemskerk and Beverwijk. The centre was built in the 1960s and renovated several times, the last major renovation was in 1997. The centre is struggling with the vacancy and needs a new look.

The task is to add an underground parking garage and a 2000 m2 supermarket. Part of the centre will be demolished and partly renovated for this purpose. The underground garage makes parking less iconic and the public space gets a more pleasant living environment.

By dividing the shopping centre into 3 volumes, we give it a human dimension and a scale that matches that of the neighbourhood. Each building volume has its own rhythm and open-close ratio.
Where possible, interaction is created between the program and public space. By positioning the tapis roulant parallel to the Europalaan, the liveliness of the shopping centre is shared with the environment.
For the architecture, we have been inspired by the architecture as seen in the photos from the 60s, which radiate a certain freshness/simplicity and clarity.
The façade is executed in masonry, in both horizontal and vertical direction, and stretcher and tile bond. By making some parts recessed, relief and dynamics are created in the facade.
By keeping the roof of the passage “separate” from the substructure, the structure of the building and the positions of the entrances become clear. This also allows daylight to enter, the skylights in the roof also bring in a lot of light. The material pallet is modest. The masonry from the outer facade is also used in the passage. Part of the piers will be finished with tiles. The retail units are fitted with aluminium fronts or transparent shutters so that the atmosphere in the centre remains good when the shops are closed.
The entrance to the parking garage is part of the building volume and is located at the beginning of the Europalaan close to the Beneluxlaan to limit traffic movements. The parking garage has 60 wide parking spaces and is accessed by 2 tapis roulants, an elevator and a staircase. Above the entrance is a “patio” where installations of the supermarket can be placed. This makes them less visible both from street level and from the surrounding apartments.

STAY IN 
TOUCH

Hovenierserf 1
4223 NK Hoornaar

T : 0183 - 40 74 28
E: info@eupdesign.eu

  • LinkedIn
  • Instagram

© 2020 by EUP Design.