Pathé Cinema

Location: Arnhem

Client: Pathé Theaters BV

Facade: Powerhouse Company

Renderings: A2 Studio

Phase: Completed

Photographer : 

The starting point in the design process was the development of an urban model for the integration of the cinema program in the station area. UN studio's urban development plan was based on an office program and a residential tower. EUP design has designed the urban mass of the building in consultation with UN studio.
The starting points for developing the urban model were creating pleasant routes in the city, making the cinema visible and accommodating interaction between the cinema and the visitors in the city, as well as creating an attractive plinth.
The shape of the building is characterized by the rounded corners and the volume structure of which the low volume gradually turns into a high volume. Straight lines are connected by circle segments. with which the building forms a transition between the organic design of the station and the more orthogonal forms of the city center. The building forms the link between the station and the city center as well as the transition between the higher situated Nieuwe Stationsstraat and the lower situated Oude Stationsstraat. This applies even more to the commercial plinth with catering. A city balcony with benches and a large tree has been created on the roof of this building section. The first floor of the cinema connects to the Nieuwe Stationsstraat on the north side.
An important starting point in designing the cinema is to create logical and pleasant routes in the cinema. The traffic flows of entering and leaving visitors are designed in such a way that they only converge where desired. The ground floor, the 1st, and the 2nd floor are spatially connected by voids.
Characteristic is the stack of cinemas in the cinema. The large Imax room is located at the bottom of the building. The major films with the highest number of visitors are shown here. In this hall, with a height of 12 meters, 4 more cinema halls have been built. A large half-timbered construction spans the Imax hall to make this possible. The entrance to the halls is located at the top of the grandstand. The toilets and installation rooms are located between the halls, under the stands. In the lower part of the cinema is the events hall with associated event space. From here there is a view of the station square. The Imax room is the only one in northwestern Europe that has been designed entirely according to Imax's specifications. There is room for catering to the plinth of the cinema building. The entrance is located on the southwest side and thus focuses on the new central station. The foyer and the large (Imax) room with 320 seats are located on the first floor. Access to the building is organized centrally in the building through escalators. This will provide access to the other 8 cinemas located on higher floors. The halls vary in the number of seats from 135 to 214 with a total of approximately 1,680 seats.
For this design, we collaborated with Powerhouse Company from Rotterdam. They mainly concentrated on the design of the facade. The masonry facade is characterized by a gradual transition from rough to smooth and from dark to light. This is achieved by applying different masonry bonds and brick colors. Facade openings are designed as elongated band windows in which a gradual transition from masonry to glass was also sought.
We also collaborated with Naco, Pathé's permanent interior architect from France. They designed the layout of the public areas with a corresponding color scheme. Light-on made the lighting design.

STAY IN 
TOUCH

Hovenierserf 1
4223 NK Hoornaar

T : 0183 - 40 74 28
E: info@eupdesign.eu

  • LinkedIn
  • Instagram

© 2020 by EUP Design.