Pathé Schouwburgplein

Location: Rotterdam

Client: Pathé Theatres BV

Design: Koen van Velsen architects / EUP design

Phase: Construction completed

Pathé Schouwburgplein is Rotterdam’s leading inner-city cinema, found on the Schouwburgplein. With its new facade, several extensions and a new shop and foyer, the cinema is blossoming once again.

 

Pathé Schouwburgplein is a cinema in the heart of Rotterdam, designed by architect Koen van Velsen. The cinema opened its doors in 1997 and features seven auditoriums—including an IMAX room—and 2,722 seats. The cinema was built on top of the existing car park located underneath the square, but the garage’s roof structure proved too weak to support the building’s load. Therefore, West 8 designed the surrounding square as an elevated (playing) field.

 

A fresh facade

Commissioned by Pathé, we collaborated with Koen van Velsen to create a design for an entirely new facade and a transformation of the surrounding public space. The facade, dating from 1995, had lost its freshness over the years and suffered from pollution and damage.

 

In 2018, Koen van Velsen created a design for the renovation of the facade. We contributed to the realization by further developing the design within a technical construction team and taking on the execution.

 

The corrugated sheets on the exterior of the cinema made way for double-walled polycarbonate elements. The premise of the building—a combination of spaces held together by tape—is emphasized by exposing the auditoriums as closed volumes finished with stucco.

 

Fireproof

The fire safety concept of the original building was based on the limited presence of combustible materials in the foyer. This principle hampered the exploitation and implementation of new commercial opportunities. With DGMR as advisor, we designed the integration of a sprinkler system in the foyer in 2017, opening up new possibilities and purposes for this building section. Additionally, we provided the technical details and supervised the construction.

 

Pathe cinema

North side

​Location: Rotterdam

Client: Pathé Netherlands

Project management: Epicurus

Phase: Realized

In 2016 the expansion on the north side; with the construction of the connecting tunnel between the Kruispleingarage and the Schouwburgpleingarage, the entrance to the garage that was under the cinema could be removed. In consultation with and partly on behalf of the municipality, we designed an extension that included 3 program components. These are;
A catering area in front of/at the cinema with associated storage. This significantly improved the appearance of the cinema on the main walking route into the city. The interior for the day café was designed by Conceptional.
Also an expedition entrance and elevator for the cinema. This made it easier for waste containers to be emptied and they are no longer on the street. Suppliers no longer have to deliver via the square and it was possible to make better use of storage space.
The municipality wanted to create a good, spacious entrance for the users of the Schouwburgplein garage, in which the stairs and lift could be easily found.
With the arrival of the new entrance, one of the stair objects in the middle of the square and the lift between the cinema and the Calypso building could be removed. Both objects obstructed the view or the passage. It was the wish of the municipality and stakeholders around the square to replace the triangular superstructures of the emergency exits of the garage with hydraulically opening floor hatches. These have been incorporated into the square in consultation with West 8.
The toilets on this side of the cinema have also been renovated.
 

Pathe cinema

South side

​Location: Rotterdam

Client: Pathé Netherlands

Project management: Epicurus

Phase: Realized

In 2014 the expansion on the south side; this concerns the enlargement of the entrance hall on the ground floor and the installation of a lift. for improved accessibility for disabled visitors and creating a toilet area at the foyer level.

In 2015 we made design and the toilets centrally located under the foyer were renovated.