Weeshuispassage

​Location: Zwolle

Client: ZWEM
Development: E.CP

Renders: EUP design

Phase: Construction completed

In collaboration with municipality we have made a design to transform the Weeshuispassage, a decayed shopping arcade in the heart of Zwolle.

 

Prior to the transformation, the arcade had an outdated appearance and was struggling with vacancy. In close collaboration with the municipality and the client, EUP design developed a plan to better integrate the building into its immediate surroundings.

 

Cohesion and synthesis

Our plan divided the large urban volume of the building into smaller components. This led to greater cohesion with the grain of the surrounding city centre. In addition, we developed an image quality plan that acts as the starting point for the further development of the area. Accordingly, the facades were updated with new architectural elements that blend well with the urban concept.

 

Located in an area built in the 1960s, the architecture of the building featured facade elements made of washed concrete. The base volume now boasts a natural stone plinth and a superstructure of stucco. We aligned the appearance of the facade with the architecture of the surrounding city centre by applying a layered structure with false pilasters and horizontal bands. The conservatory volumes are executed in a design that combines openness and transparency with layering and tactility.

 

The facade of the western conservatory volume consists of perforated aluminium. We based the perforation’s design on an image of flax flowers. In the space behind the aluminium sheets, there are light fixtures that make the facade light up in the setting sun.