Koopmansplein

location: Assen

Client: ASR real estate

Phase: Implementation

Commissioned by ASR real estate, we have drawn up a plan for the revitalization of the V&D building located at Koopmansplein in the centre of Assen. The freely divisible structure of the building makes it possible to divide the surface into several units.
In consultation with the municipality, the building line at Koopmansplein has been brought more into line with the square. The facades have more height and are therefore better suited to the scale of the square.
We have also made a plan for the adjustment of the roof. This connects the buildings at the beginning of Mercuriusstraat with each other. By demolishing part and installing skylights under which planters hang, the dark/utilitarian atmosphere is transformed into a light, pleasant urban space.
The subdivision of the V&D building into smaller units offers the possibility of parcelling the facade, creating more human size and grain that fits better in the city. A varied facade image contributes to the liveliness/experience of the city.
The facades differ but also have similarities. For example, large glass areas on ground level offer ample opportunity for individual shops to display themselves. In addition, facades are provided with frames that bring plasticity into the facade surfaces. A limited range of materials is used in the facades. This creates cohesion in diversity.
The facade of Jeans Center was realized in 2019. The execution of the remaining part of the plan is still awaiting tenants.

STAY IN 
TOUCH

Hovenierserf 1
4223 NK Hoornaar

T : 0183 - 40 74 28
E: info@eupdesign.eu

  • LinkedIn
  • Instagram

© 2020 by EUP Design.