Helden van Gorkum

Location: Gorinchem

Client: Van Wijnen / Epicurus Development

Phase: Construction completed

This design project consists of twenty-six residential units, located between Gorinchem’s historic centre and its green city walls.

 

In collaboration with Epicurus and Van Wijnen, EUP design created a design for twenty-six residencies in Bagijnenwalstraat in Gorinchem. The original buildings were of mediocre quality and suffered from flooding due to their low construction height. In our design, we maintained the original urban layout, but we made some adjustments to fully benefit from the quality of the location.

 

Liveliness and diversity

On the north side, four-story town houses have been built with living quarters on the first floor. Featuring large window openings, this layout makes maximum use of the character of the immediate surroundings, including Bagijnenwalstraat and the Bastion, a national monument.

 

The dwellings on the south side, oriented towards Bagijnenwalstraat and Lindenboom, restore the building block contour that had disappeared with the demolition of the original dwellings.

 

In a number of cases, the properties have been clustered, creating a diversity of grain sizes. We designed the urban development mass with attention to a lively contour. By using differences in window size and position, the facade of each home is slightly different. The variations are quite subtle and may not be discovered at first glance.

 

In addition, French balconies and framing elements nuance the facade surface. We have incorporated various joints into the masonry, further refining the buildings’ exterior. An open masonry wall surrounds the gardens adjacent to the street, acting as a gentle barrier between public and private.

 

A green and homely atmosphere

The surroundings are as green as possible, with hedges and moss sedum on the roofs of the sheds. Each house has a facade garden, grounding the buildings in the city centre.

 

Moreover, the sidewalks are widened and each of the town houses has its own private doorstep, stretching across the full width of the facade. Here, residents can place a garden bench and some flowerpots, resulting in a homely atmosphere and opportunities for meeting neighbours on the street.