top of page

Europaplein

Locatie: Heemskerk

Opdrachtgever: Dreef Beheer B.V.

Fase: In aanbouw

In winkelcentrum Europaplein maken leegstaande winkels plaats voor een nieuwe supermarkt en een ondergrondse parkeergarage.

 

Winkelcentrum Europaplein ligt precies op de grens van Heemskerk en Beverwijk. Het winkelcentrum is gebouwd in de jaren ‘60 en is meerdere malen gerenoveerd, met de laatste grote renovatie in 1997. Ruim twintig jaar later was het winkelcentrum wederom toe aan vernieuwing.

 

Fris, eenvoudig en helder

Voorafgaand aan de renovatie stonden veel winkelruimtes in het centrum leeg. De meeste van die leegstaande winkels maken nu plaats voor een nieuwe supermarkt van 2.000 m2 en een ondergrondse parkeergarage. De parkeergarage zorgt voor extra toegang tot het gehele winkelcentrum en onttrekt de geparkeerde auto's aan het zicht, waardoor de openbare ruimte een aantrekkelijkere omgeving wordt.

 

Bij het maken van de architectonische plannen hebben we ons laten inspireren door het oorspronkelijke ontwerp van het centrum uit de jaren ‘60, die een bepaalde frisheid, eenvoud en helderheid uitstraalt. Ons uitgangspunt was om deze elementen in het plan te laten terugkomen.

 

Toevoegen van een menselijke maat

Om het stedenbouwkundige volume te nuanceren is het winkelcentrum opgedeeld in drie volumes. Elk bouwvolume is net anders gepositioneerd en heeft zijn eigen ritme in gevelopeningen en open-dicht-verhouding.

 

We creëren zoveel mogelijk interactie tussen het interieur en de openbare ruimte. Door het tapis roulant parallel aan de Europalaan te plaatsen, wordt de levendigheid van het winkelcentrum gedeeld met de omgeving.

 

Het dak van de passage “zweeft” boven de draagconstructie, wat de structuur van het gebouw en de positie van de entrees benadrukt. Dit ontwerpelement zorgt er ook voor dat er een grote hoeveelheid daglicht binnenvalt via de bovenramen.

 

Daarnaast krijgen de winkelunits aluminium puien of transparante rolluiken, zodat de sfeer in het gebouw ook na sluitingstijd prettig blijft.

 

Textuur en dynamiek

De gevel bestaat uit metselwerk, zowel in horizontale als verticale richting, uitgevoerd in halfsteens- en tegelverband. Een deel van de gevel wordt terugliggend uitgevoerd, wat zorgt voor meer textuur en dynamiek. Het materialenpalet is bescheiden maar gebalanceerd. Hierdoor ontstaat rust en een robuuste basis.

 

Verzorgd uitzicht

De ingang van de parkeergarage bevindt zich aan het begin van de Europalaan, vlak bij de Beneluxlaan om de verkeersbewegingen te beperken. De parkeergarage telt zestig ruime parkeerplaatsen en is bereikbaar via twee tapis roulants, een lift en een trap. Boven de ingang bevindt zich een “patio” waar supermarktinstallaties worden geplaatst. Hierdoor zullen die vanaf straatniveau en vanuit de omliggende appartementen minder zichtbaar en hoorbaar zijn.

bottom of page