top of page

De Kopermolen

Locatie: Leiden

Opdrachtgever: Van der Vorm Vastgoed B.V.

Renderings: Soris A&V, EUP design

Fase: Definitief ontwerp

 

Groen, uitnodigend, eigentijds en aantrekkelijk—dat is onze visie voor winkelcentrum De Kopermolen. Door het transformeren van de omliggende openbare ruimte versterken we de rol van het winkelcentrum als kloppend hart van de Merenwijk.

 

De Kopermolen is een groot overdekt winkelcentrum, gelegen in een omgeving waar wonen en werken moeiteloos samengaan. Als het op één na grootste winkelgebied van Leiden beslaat het winkelcentrum een vloeroppervlak van circa 10.000 m² en biedt het onderdak aan meer dan veertig winkels. Het bedient de omliggende Merenwijk, een aantrekkelijke buurt die vooral wordt bewoond door tweeverdieners en gezinnen.

 

Verbeteren van de openbare ruimte

De Kopermolen is het economische en sociale hart van de wijk. De winkelmix bestaat uit een gevarieerde combinatie van landelijke, regionale en lokale winkeliers. Door deze diversiteit is De Kopermolen een populaire plek voor de dagelijkse boodschappen. In de buurt van het winkelcentrum bevinden zich diverse andere voorzieningen, zoals een gezondheidscentrum, kerk en bibliotheek.

 

Met dit project richt EUP design zich op het versterken van de verbinding tussen het winkelcentrum en de omliggende openbare ruimte. Ook besteden we veel aandacht aan het uitbreiden van het aantal ontmoetingsplekken in het gebied. Door vloeiende looplijnen en een sfeervol binnenplein te creëren, ontstaat een bruisend hart voor de wijk.  

 
Uitbreiding en verbinding

De opgave bestaat uit de uitbreiding van het winkelcentrum aan de zuidzijde, waardoor de Lidl-supermarkt in het winkelcentrum kan worden ondergebracht. Hierdoor wordt de aantrekkelijkheid van het pand versterkt. Dankzij de uitbreiding kunnen we de “blik” van het winkelcentrum meer naar buiten richten. De ingang aan de zuidzijde ligt meer aan de Ketelmeerlaan en krijgt zo een eigen adres.

 

Aan de noordzijde versterken we de relatie met het Merenpark door een letterlijke verbinding met het landschap te maken. Op het oplopende maaiveld ontstaat een bijzondere woonomgeving in de vorm van tiny houses.

 
Zo groen mogelijk

Het dak van de centrale ruimte van het winkelcentrum wordt verhoogd en krijgt een bijzonder ontwerp met veel daglicht. Ook voegen we veel volwassen groen en zitelementen toe, waardoor een ruimte ontstaat die als het hart van het winkelcentrum zal fungeren.

 

De passages worden voorzien van nieuwe hoge entrees met een expressieve uitstraling, waardoor we de herkenbaarheid vergroten. Het dak van de passages bestaat uit een combinatie van hout en glas met PV-cellen, die energie zullen opwekken. Door plantenbakken te plaatsen, die rusten op de kolommen van het winkelcentrum, willen we het dak zo groen mogelijk maken.

 

Onderdeel van de opgave is een ondergrondse parkeergarage. Hierdoor vermindert de zichtbaarheid van parkeren in de openbare ruimte rond het winkelcentrum en is er ruimte voor meer groen. Met al deze aanpassingen is het winkelcentrum straks een nog bruisender en aantrekkelijker deel van de Merenwijk.

bottom of page