top of page

​Pathé Maastricht

Locatie: Maastricht

Opdrachtgever: Pathé Theaters BV

Gevel: Powerhouse Company

Renderings: A2 Studio

Fase: Bouw voltooid

Interieur: Naço Architectures

Elementen toevoegen die een nieuwe toekomst creëren, maar tegelijkertijd het verleden respecteren. Dat is waar vernieuwing van historische binnensteden om draait—en tevens het motto dat we bij de ontwikkeling van deze Pathé-bioscoop in Maastricht voortdurend voor ogen hebben gehouden.

 

Het idee was om een nieuwe Pathé-bioscoop te laten verrijzen tegen de gevel van het imposante Eiffelgebouw in de Boschstraat. Dit karakteristieke rijksmonument maakte ooit deel uit van de beroemde Sphinx-fabriek. Samen met Epicurus ging EUP Design de uitdaging aan om een moderne bioscoop in te passen in deze monumentale omgeving.

 

Deze opgave resulteerde in een opmerkelijk en verrassend gebouw op een prominente locatie in het hart van Maastricht. De moderne bioscoop beschikt over acht zalen en circa 1.000 stoelen, aangevuld met een theaterlounge.

 

Zichtbaarheid garanderen

In overleg met de gemeente en Bureau Palmbout Urban Landscapes hebben we voor dit project een stedenbouwkundige basis ontwikkeld. We ontwierpen de vorm van het gebouw, de stedenbouwkundige inpassing en de inrichting. Daarnaast waren we verantwoordelijk voor de technische uitwerking.

 

Het creëren van een passende functievolgorde aan de Boschstraat was een belangrijk uitgangspunt bij het maken van het hoofdontwerp van het gebouw. Ook vonden we het essentieel om een sterke relatie tussen de stad en het Eiffelgebouw te behouden, en wilden we ervoor zorgen dat het monumentale gebouw goed zichtbaar bleef vanuit het stadscentrum. Als gevolg hiervan zijn alle bioscoopzalen gedeeltelijk in het maaiveld verzonken.

bottom of page