top of page

Pathé Schouwburgplein

Locatie: Rotterdam

Opdrachtgever: Pathé Theatres BV, Gemeente Rotterdam

Ontwerp: Koen van Velsen architecten, EUP design

Fase: Bouw voltooid

Pathé Schouwburgplein is dé binnenstadsbioscoop van Rotterdam, gelegen aan het Schouwburgplein.

 

Pathé Schouwburgplein is een bioscoop in hartje Rotterdam, ontworpen door architect Koen van Velsen. De bioscoop opende zijn deuren in 1997 en beschikt over zeven zalen—waaronder een IMAX-zaal en 2.722 zitplaatsen.

 

De bioscoop werd op de bestaande parkeergarage onder het Schouwburgplein gebouwd. De dakconstructie van de garage bleek te zwak om de rijbelasting op te nemen. Om te voorkomen dat auto’s het plein op zouden rijden, ontwierp West 8 het omliggende plein als een verhoogd (speel)veld.

Uitbreiding entree zuidzijde

In 2014 hebben we een ontwerp gemaakt voor de uitbreiding van de bioscoop aan de zuidzijde. De entreehal bleek op piekmomenten niet ruim genoeg en de contour van het gebouw had nissen en hoeken die snel vervuild raakten en geen positieve bijdrage leverden aan de sfeer rondom de entree.

 

Daarnaast was de route die bezoekers in een rolstoel moesten afleggen lang en alleen begaanbaar onder begeleiding van personeel van de bioscoop. Dankzij een lift in de entreehal is hun bioscoopbezoek nu eenvoudiger en prettiger.

 

Vernieuwing toiletten

Op basis van ons ontwerp zijn in 2015 de toiletten, die centraal onder de foyer liggen, gerenoveerd. De capaciteit van de toiletruimte bleek onvoldoende, mede vanwege de positie en slechte vindbaarheid. Ook bleek uit ervaringen met het gebruik en onderhoud dat de ruimte vroeg om nieuwe en andere materialen.

Door een ruime toiletvoorziening te maken, gekoppeld aan de route die het publiek na afloop van de film aflegt, zijn de toiletten goed vindbaar en hebben ze voldoende capaciteit.

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/8
Noordzijde bioscoop Schouwburgplein in Rotterdam, oude situatie
Noordzijde bioscoop Schouwburgplein in Rotterdam, oude situatie

press to zoom
Noordzijde bioscoop Schouwburgplein in Rotterdam, tekeningen 1
Noordzijde bioscoop Schouwburgplein in Rotterdam, tekeningen 1

press to zoom
Noordzijde bioscoop Schouwburgplein in Rotterdam, eindresultaat 2
Noordzijde bioscoop Schouwburgplein in Rotterdam, eindresultaat 2

press to zoom
Noordzijde bioscoop Schouwburgplein in Rotterdam, oude situatie
Noordzijde bioscoop Schouwburgplein in Rotterdam, oude situatie

press to zoom
1/13
Uitbreiding noordzijde

Voor stadsbezoekers die op het Centraal Station arriveren was de uitstraling van de bioscoop niet aantrekkelijk. De noordzijde van het gebouw oogde laag, donker en vaak rommelig. Kans voor verbetering deed zich voor in 2016 met de bouw van de verbindingstunnel tussen de Kruispleingarage en de Schouwburgpleingarage. Hierdoor kon de inrit naar de garage onder de bioscoopzaal worden opgeheven en de uitstraling van de noordzijde van het gebouw—richting concertgebouw De Doelen—aanzienlijk worden verbeterd.

 

In de uitbreiding van de noordzijde zijn drie programmaonderdelen opgenomen: een horecaruimte voor de bioscoop; een goede, ruimte entree voor de Schouwburgpleingarage; en een expeditie-ingang en lift voor de bioscoop.

 

De horecaruimte verbetert de uitstraling van de bioscoop aan de hoofdlooproute de stad in aanzienlijk. De geheel glazen gevel met structureel glazen vinnen biedt ruime mogelijkheid voor interactie tussen gebouw en stad.

 

Dit geldt ook voor de entree van de parkeergarage: door deze ruim en licht te maken zal het gebruik van de garage aangenamer worden, vooral voor bezoekers die gebruik willen maken van de lift. Die laatste was decentraal en separaat gepositioneerd en daardoor slecht vindbaar. Bovendien blokkeerde de lift samen met de vluchttrap de zichtlijn tussen de gebouwen en maakte ze de stedelijke ruimte rommelig en onduidelijk.

 

Het goed accommoderen van de afhandeling van goederen en afval draagt ook bij van een betere uitstraling van de bioscoop. Afvalcontainers stonden vaak lang op straat te wachten om te worden geleegd en leveranciers moesten ver lopen om hun producten in de bioscoop te leveren, wat tot gebruikssporen leidde in de openbare ruimte en het interieur.

 

Verbetering openbare ruimte en plein

De uitbreiding van de noordzijde van de bioscoop creëerde nog meer kansen voor verbeteringen. Uit gesprekken met de gemeente en stakeholders rondom het plein kwam de wens naar voren om de uitstraling en toegankelijkheid van het plein te verbeteren.

 

Met de komst van de nieuwe entree voor de garage kon één van de driehoekige toegangen midden op het plein vervallen. Voorheen belemmerde deze de zichtrelatie tussen de Schouwburg en De Doelen, twee belangrijke cultuurgebouwen in Rotterdam. Hetzelfde gold voor de opbouw van de vluchttrap en de lift tussen de bioscoop en het Calypso-gebouw.

 

Aan de westzijde is het driehoekige opbouwtje van de nooduitgang van de garage vervangen door een hydraulisch te openen vloerluik. In samenspraak met West 8 is dit luik in het plein opgenomen.

Brandveilig

Het brandveiligheidsconcept van het oorspronkelijke gebouw was gebaseerd op de beperkte aanwezigheid van brandbare materialen in de foyer. Dit principe belemmerde de exploitatie en implementatie van nieuwe commerciële mogelijkheden.

 

Met DGMR als adviseur ontwierpen we in 2017 de inpassing van een sprinklerinstallatie in de foyer, waardoor nieuwe kansen en bestemmingen voor dit gebouwdeel ontstonden. Daarnaast leverden we de technische details aan en hebben we de bouw begeleid.

 

Een frisse gevel

De gevel, daterend uit 1995, had in de loop der jaren zijn frisheid verloren en was vervuild en beschadigd. In 2018 heeft Koen van Velsen een ontwerp voor een geheel nieuwe gevel gemaakt. Wij hebben een bijdrage geleverd aan het ontwerpconcept en het ontwerp geheel technisch uitgewerkt.

 

De golfplaten aan de buitenzijde van de bioscoop hebben plaatsgemaakt voor dubbelwandige polycarbonaatelementen. Het concept van het gebouw—bioscoopzalen die bijeengehouden worden door een band—wordt duidelijker door de zalen als gesloten volumes te tonen. De band is uitgevoerd in polycarbonaat—licht en doorschijnend. De zalen bestaan uit stucwerk—steenachtig en gesloten.  

bottom of page