top of page

Pathé Zwolle

Locatie: Zwolle

Opdrachtgever: Pathé Theatres BV

Gevel: DOK architecten

Interieur: Naço Architectures

Fase: Bouw voltooid

Fotograaf: Egbert de Boer

Sinds december 2016 beschikt Zwolle over een moderne Pathé-bioscoop. Voor dit gebouw maakten wij een ontwerp waarin transparantie en beweging harmonieus samengaan.

 

Medio 2013 startten wij op verzoek van Pathé een onderzoek naar de mogelijkheden voor het realiseren van een bioscoop op het Katwolderplein in Zwolle. Dit gebied, dat wordt ontwikkeld door Multi Vastgoed, bood ruimte voor een nieuwe bioscoop, als aanvulling op een aantal woongebouwen en een parkeergarage met meerdere verdiepingen.

 

Tussen hoog- en laagbouw

Het Katwolderplein ligt in De Vogelbuurt in de wijk Kamperpoort, een 19e-eeuwse wijk met kleinschalige bouw en oude industriepanden. De afgelopen jaren heeft de buurt een ingrijpende transformatie ondergaan: de laagbouw is deels gerenoveerd en industrie is vervangen door woningbouw.

 

De gebouwen aan het Katwolderplein vormen een overgang tussen de laagbouw van de wijk en de grootschalige binnenstedelijke architectuur. In overleg met ontwikkelaar Multi en de gemeente hebben we een ontwerp gemaakt voor de stedenbouwkundige inpassing van de bioscoop in dit gebied.

 

Transparantie en beweging

De bioscoop vormt samen met de parkeergarage een stedelijke massa die aansluit op de bebouwing aan de Katerdijk en de Pannekoekdijk enerzijds en op die aan het plein anderzijds. De binnenruimten van de bioscoop en de garage lopen als het ware in elkaar over, waardoor een steeds transparanter blok ontstaat in de richting van het stadscentrum. Extra opvallend zijn de twee zalen die zich half binnen en half buiten het gebouw bevinden.

 

Het creëren van interactie tussen de bioscoop en de omliggende stad is een essentieel onderdeel van ons ontwerp. We wilden de bewegingen binnen de bioscoop zichtbaar maken, als bijdrage aan de dynamische ervaring van het stadsleven in deze bijzondere omgeving.

 

Een gevarieerde indeling

Op de eerste verdieping bevinden zich de bioscoopwinkel, de foyer en de ingangen naar drie zalen. In het midden van het gebouw, vlak langs de gevel, brengen roltrappen de bezoekers naar de zes andere bioscoopzalen op de hogere verdiepingen. In totaal biedt de bioscoop plaats aan ongeveer 1.500 mensen.

 

De plint biedt mogelijkheden voor horeca of winkels, waardoor een aantrekkelijke omgeving op straatniveau ontstaat. De ingang van de bioscoop bevindt zich op de hoek van de Katerdijk en de Pannekoekdijk. Aan de andere kant van het kruispunt ligt de nieuwe voetgangersbrug, die het gebied met het centrum verbindt.

bottom of page