Bioscoop & horeca Stationsgebied
Locatie: Arnhem
Opdrachtgever: Pathé Theatres BV
Gevel: Powerhouse Company
Renderings: A2 Studio
Fase: Bouw voltooid
De Arnhemse binnenstad beschikt nu over een moderne Pathé-bioscoop met een unieke IMAX-zaal en hoogwaardige horecavoorzieningen, midden in het stationsgebied.
We begonnen dit project met het ontwikkelen van een stedenbouwkundig model voor het inpassen van de bioscoop in het stationsgebied. Het bestaande stedenbouwkundig plan, ontwikkeld door UNStudio, omvatte een kantoorgebouw en een woontoren. In overleg met UNStudio hebben wij de stedenbouwkundige massa en inpassing van het nieuwe gebouw ontworpen.
Interactie creëren
Uitgangspunt was het creëren van aangename routes door de stad, die interactie tussen de bioscoop en de bezoekers van de stad mogelijk maken. Ons doel was om de bioscoop goed zichtbaar te maken en er een aantrekkelijke plint aan toe te voegen.
De vorm van het gebouw onderscheidt zich door afgeronde hoeken en een opvallende volumestructuur, waarbij laag volume geleidelijk overgaat in hoog volume. Rechte lijnen worden verbonden door cirkelvormige segmenten, waardoor een overgang ontstaat tussen de organische vormgeving van het station en de meer hoekige contouren van het stadscentrum.
Het gebouw vormt de schakel tussen het station en de binnenstad, maar markeert ook een overgang tussen de hoger gelegen Nieuwe Stationsstraat en de lager gelegen Oude Stationsstraat. Dat geldt nog meer voor de commerciële plint, waarin zich diverse horecavoorzieningen bevinden. Op het dak van dit bouwdeel bevinden zich een stadsbalkon met bankjes en een grote boom. Aan de noordzijde sluit de eerste verdieping van de bioscoop aan op de Nieuwe Stationsstraat.
Logisch en aangenaam
Een belangrijk thema in het interieurontwerp was het creëren van logische en aangename routes door de bioscoop. We hebben de verkeersstromen van binnenkomende en vertrekkende bezoekers zo ingericht dat ze alleen samenkomen waar gewenst. De begane grond, eerste en tweede verdieping zijn ruimtelijk verbonden door vides.
De entree ligt aan de zuidwestkant van het gebouw, tegenover het nieuwe centraal station. In het lagere gedeelte van de bioscoop is de evenementenhal gevestigd, die een prachtig uitzicht biedt op het stationsplein.
De toegang tot de verschillende delen van het gebouw is centraal georganiseerd door middel van roltrappen, die bezoekers naar de andere acht bioscoopzalen op de hogere verdiepingen brengen. Het aantal zitplaatsen varieert per zaal van 135 tot 214, met een totaal van ongeveer 1.680 zitplaatsen.
Een gestapelde indeling
Kenmerkend voor de bioscoop zijn de gestapelde zalen. De grote IMAX-zaal met 320 stoelen bevindt zich onder in het gebouw. Hier draaien de grote films met het meeste aantal bezoekers. De zaal is de enige in Noordwest-Europa die volledig volgens de specificaties van IMAX is ontworpen.
Dit deel van het gebouw biedt ruimte aan nog vier bioscoopzalen en is twaalf meter hoog, met een grote vakwerkconstructie die de IMAX-zaal overspant. De ingangen van de zalen bevinden zich bovenaan de tribune. De toiletten en installatieruimtes liggen tussen de zalen, onder de tribunes.
Geleidelijke overgangen
Voor het ontwerp van de gevel hebben we de expertise van Powerhouse Company uit Rotterdam ingeschakeld. Doordat er verschillende metselverbanden en baksteenkleuren zijn toegepast, onderscheidt de buitenzijde zich door een geleidelijke overgang van ruw naar glad en van donker naar licht. Gevelopeningen zijn ontworpen als langgerekte bandramen, met een vloeiende overgang van metselwerk naar glas.
Daarnaast hebben we samengewerkt met Naço Architectures, Pathé’s vaste interieurarchitect uit Frankrijk. Zij ontwierpen de inrichting van de openbare ruimtes, inclusief een bijpassend kleurenschema. Light ON was verantwoordelijk voor het lichtontwerp van het gebouw.