top of page

Weeshuispassage

Locatie: Zwolle

Opdrachtgever: Z.W.E.M.

Ontwikkeling: E.CP

Fase: Bouw voltooid

In samenwerking met de gemeente hebben we een ontwerp gemaakt voor de transformatie van de Weeshuispassage, een in verval geraakte winkelpassage in het hart van Zwolle.

 

De Weeshuispassage is een gebiedsontwikkeling uit de jaren ’60, waarbij een deel van de oude stad plaatsmaakte voor een groot, overdekt winkelgebied. Het complex was uitgevoerd in met één gevelmateriaal: gewassen beton dat in de loop der jaren deels geschilderd was.

 

De overkapping was al eerder gesloopt, maar het complex behield haar verouderde uitstraling en kampte het met leegstand. In nauwe samenwerking met de gemeente en de opdrachtgever hebben we een plan ontwikkeld om het gebouw beter in te passen in de directe omgeving.

 

Samenhang en synthese

Een kernelement van de stedenbouwkundige visie was het opdelen van het grote volume om het gebouw beter te laten aansluiten op de structuur van de binnenstad. Samen met de gemeente hebben we een beeldkwaliteitsplan ontwikkeld dat als uitgangspunt dient voor de verdere ontwikkeling van het gebied.

 

Het concept van het plan bestaat uit een basisvolume met twee serres—een stevig, sterk verankerd basisgebouw met daartegenaan twee open, lichte panden. Het basisvolume heeft een natuurstenen plint en een bovenbouw van stucwerk. Dankzij de gelaagde structuur met pilasters en horizontale banden voegt het pand zich naadloos in de binnenstad. De serrevolumes hebben een vormgeving gekregen waarin openheid en transparantie samengaan met gelaagdheid en reliëf.

 

De gevel van het westelijke serrevolume bestaat uit geperforeerd aluminium. Het ontwerp van de perforatie is gebaseerd op een afbeelding van vlasbloemen, de grondstof voor linnen en een belangrijk handelswaar in de middeleeuwen. De vlasbloemen verwijzen naar de kledingwinkel die in dit gebouwdeel is ondergebracht. In de ruimte achter de aluminium platen bevinden zich verlichtingsarmaturen, die de gevel doen oplichten na zonsondergang.

bottom of page